Arkitektur og Metoder

Headless Content Management

Læs mere om hvornår det er en god ide at vælge headless og hvilke fordele det giver på kort og langt sigt

Hvad er headless?

Hvorfor kaldes det headless?

Et traditionelt CMS består af to lag: et administrationslag og et præsentationslaget. De to lag kendes som ”body” og ”head”. Et headless CMS er et content management system, der udelukkende består af et administrationslag eller et backoffice.  Det indeholder til gengæld ikke selve præsentationslaget, sideskabeloner eller designet for websitet. Et headless CMS indeholder således kun ”body”, altså administrationsfunktionalitet, og kaldes derfor headless.

Headless er ikke hovedløst, men tillader mange hoveder på løsningen

Headless passer perfekt, hvis du har mange webløsninger, der trækker på det samme indhold fra backoffice via et API (application program interface). API’et kan levere indholdet til websites, mobilapplikationer, smartwatch apps, POS (point of sale) interfaces eller hvor du ellers kan forestille dig. Med et headless CMS skal du således kun opdatere indholdet et sted for at publicere det til alle dine præsentationsflader.

Headless tillader brug af forskellige præsentationsteknologier til samme indhold

Med et headless CMS er der mulighed for at bygge en frontend specifikt designet til de devices indholdet skal publiceres til. Ydermere kan dine præsentationsflader tillade sig at bruge andre kodesprog end CMS, hvis det kræves til de forskellige præsentationsflader.

Headless løsninger kan laves på en række forskellige teknologier og CMS

Vi laver headless løsninger med en række forskellige CMS og software platforme som administrationslag. Det kan eksempelvis være Umbraco, Commercetools eller skræddersyede løsninger.

Fordele ved headless

High Performance and global scalability

Flere og flere  virksomheder  oplever  at  et  langsomt  website,  eller  app giver færre konverteringer til websitet. Derfor forsøger mange virksomheder at optimere  hastigheden af løsningen,  hvilket er en  af  grundene  til  at stadig flere går  med  en  headless  CMS-teknologi.  Hvis der vælges et hårdt koblet  CMS  kan  dette  bidrage  til langsom indlæsning af  de  forskellige  sider  på  websitet. Benyttes i stedet  et headless  CMS  og display indhold, vil dette resultere i en forbedret performance.

Security by design

Ofte bruges API’et i CMS headless til at levere indhold, som er skrivebeskyttet. Dette sikrer et højt niveau af sikkerhed, som ikke i samme omfang er muligt, hvis der benyttes en konventionel CMS-teknologi. Derudover kan API’et i headless placeres bag et eller flere lag, som kunne være et applikationslag og sikkerhedslag – hvilket gør det væsentligt mindre sårbart over for angreb. Ligeledes er administrationsdelen i headless oftest placeret på en anden server, og et andet domæne. Derfor konkluderes det, at et headless CMS er relativt mere sikkert, end hvis der vælges en konventionel CMS-teknologi.

Platformsuafhængighed

Når man har fokus på arkitekturen på et nyt website, bliver der ofte nævnt begrebet independent platform lifecycle. Independent platform lifecycle kan  forklares, som ses på nedenstående billede, hvilket viser at den valgte platform har en uafhængig livscyklus. Dette vil sige, at de forskellige dele i selve platformen ikke er afhængige af hinanden og dette kan være med til at fremtidssikre websitet. Den store fordel ved at sikre at arkitekturen på websitet lever op til begrebet “independent platform lifecycle”, er at hvis man på et senere tidspunkt ønsker at udskifte dele af systemet vil dette ikke påvirke de resterende systemer. Dette kunne være hvis man på et senere tidspunkt ønsker et nyt ERP-system, vil udskiftningen ikke have påvirkning på eksempelvis CMS eller frontend. Det en stor fordel at sikre at dele af websitet er uafhængige af hinanden, så man har muligheden for at følge med den teknologiske udvikling uden det kræver et helt nyt website, hver gang der kræves nødvendige ændringer i løsningen.

Indhold til mange kanaler

Når vi i Novicell udarbejder website, har vi i arkitekturfokus på begrebet content for multiple channels. For at vores kunder får mest muligt ud af deres content på websitet i valg af platform, sikrer vi at det forskellige indhold kan bruges på forskellige kanaler. Dette sikrer høj brugervenlighed på de forskellige enheder, så lige meget om der bruges en computer, tablet eller telefon får brugeren samme oplevelse af websitet og indholdet på sitet.

Novicell cases på headless

-se her et par af vores kundecases på headless

Vil du vide lidt mere om hvad IT-arkitektur er, så læs med her først

Læs mere om IT-arkitektur

Vil du vide mere om headless, så tag kontakt til mig