Videohilsener til Projekt Zambia

Da de 24 elever fra årgang 2017 på Eventures efterskole i det nordlige Zambia dimitterede, fik de sig en overraskelse fra den danske ledelse på stedet. Ledelsen havde nemlig kontaktet alle, som i løbet af året havde været frivillige på Projekt Zambia og dermed været en del af elevernes hverdag og udvikling i kortere eller længere perioder.

”Hvis I har lyst, så send en videohilsen til eleverne og ønsk dem god vind. De vil elske at se jeres glade ansigter! Det er en overraskelse :-)” lød beskeden, og mange valgte at udnytte muligheden for at sende de unge mennesker godt videre i det zambiske skolesystem. Også her fra Novicell var der opbakning til idéen, for med besøget i april, hvor vi sikrede internet til skoleeleverne, udgjorde vi jo også et lille kapitel i elevernes årsfortælling.

Smil og glade gensyn på storskærmen 

Martin og Lasse var begge en del af teamet, som i foråret pakkede rygsækken med kabler og paraboler og rejste mod Zambia. Lasse havde sin datter Lia med på turen, og hun ville også gerne være med til at ønske eleverne held og lykke fremover. Se Martins, Lasses og Lias hilsener herunder:

Hvis nogen skulle have været i tvivl om, hvordan eleverne ville tage imod de kærlige hilsener fra Danmark, var svaret entydigt: De elskede dem! Og det blev der bestemt ikke lagt skjul på. Samlet i skolens største klasselokale grinede og klappede de 24 elever, mens videobidderne tonede frem på storskærmen fra den nye projektor, som også var en del af IT-opgraderingen tilbage i april:

Alene det, at man overhovedet kan sende videoer fra Danmark til Zambia - som rent faktisk kan hentes ned og afspilles - er næsten en bedrift i sig selv. På Projekt Zambia er der ingen elektriske maskiner i køkkenet, tøjvasken foregår i hånden, vandet kommer direkte fra søen, og strøm er der kun, når solen skinner - hele opsætningen kører nemlig på solenergi. Men internet er der – og det er ovenikøbet velfungerende, siden Martin, Lasse, Lia og de otte andre novicell’ere besøgte projektet (se billeder fra turen på Eventures Facebook).

Mod en bedre fremtid

Næste skridt for de 24 unge mennesker er nu tre år i high school, som begyndte i januar. Opholdet på high school finansieres af Eventure og deres partnere, som har valgt at støtte eleverne videre efter deres år på Northern Star Academy. For eleverne betyder det, at de får en reel chance for at uddanne sig og dermed har udsigt til jobs og muligheder, som de ellers ikke ville have været i nærheden af.

Årgang 2017 er den fjerde årgang i træk, hvor alle elever har fået deres high school sponsorater. 

Langvarigt samarbejde

Novicell har støttet Eventures projekt i Zambia siden 2013, og vi har været med på rejsen næsten fra begyndelsen. Vi giver løbende donationer hver eneste måned fremfor et engangsbeløb. På den måde kan Eventure i højere grad etablere bæredygtige initiativer, som tør at kigge fremad for at skabe endnu mere udvikling for alle involverede. Det gælder både børn, elever og ansatte i Zambia, men i lige så høj grad de mere end 500 danske frivillige, som har været forbi projektet, siden det startede. Du kan læse mere om samarbejdet i vores Projekt Zambia univers.