Videochecklisten – den grundige udgave

Video, videokommunikation eller videomarketing blev hverken en døgnflue, et buzzword eller en bølge. Dét ved vi. 

Video er kommet for at blive, og kvaliteten bliver bedre, formaterne vildere og afsenderne flere. 

Derfor er videoproduktion langt fra et quick fix for din forretning... Det kræver, at vi gør os umage.  

Og derfor får du heller ikke “tre hacks”, “fem hurtige” eller nogen som helst form for korte genveje til genial videoproduktion fra os. For det findes ikke. 

Derimod har vi samlet 12 konkrete (og grundige) steps, som enhver der arbejder med video, bør forholde sig til i produktionen. 

Her kommer de:  

 

1. Budskabet 

Hvad vil du sige med din video? Og her taler vi ikke om hele dit manus ned på ordniveau. Nej, hvad er det overordnede budskab med din video? Hvad vil du fortælle, gøre opmærksom på eller ændre hos din målgruppe? Forfat dit manus og skab dit storyboard rundt om det! Og spørg dig selv, om det skinner igennem undervejs.

 

2. Målgruppen 

Hvem vil du gerne nå ud til? Helt specifikt og altså ikke “alle danskere” eller “bare dem, algoritmen nu tillader”. Dét er vigtigt at have tænkt over, for det er blandt andet målgruppen og influerende parter, der er afgørende for din tone of voice, dit ordvalg og måden, du adresserer behov og udfordringer på i din video. 

 

3. Outputtet 

Hvad vil du gerne have ud af videoen? Hvordan skal din video udfordre status quo? Hvis du vil undgå bare at krydse fingre, indtil der forhåbentligt kommer noget godt ud af din video (som så retrospektivt var dit mål), så få styr på dine mål, ambitioner og KPI’er. Fra starten. Så ved du også, hvilke metrics du skal måle på undervejs og rapportere på til slut. 

 

4. Hold øjnene på bolden 

Du har styr på, hvad du vil sige, til hvem og hvorfor. So far, so good.  

Nu skal du sørge for at holde øjnene på bolden (eller boldene) undervejs. Så du ikke taber det hele på gulvet, når du går i produktionsmode – lige fra idégenerering til storyboard med scener, overgange og tidsestimater. Og apropos tid. Det tager ikke 30 sekunder det hele. Øv og tag tid, så du ikke spilder en masse menneskers tid on set. 

 

Mød Novicells contentteam

 

5. Udnyt formaterne for at ramme plet 

Arbejd med formater og mål tilpasset fokusstep(s) i kunderejsen (eksempelvis de kendte See, Think, Do, Care)I starten akunderejsen ehøj reach og awareness ofte succesparametre. Her kan du fx bruge en velproduceret virksomhedsfilm eller en stemningsfyldt eventvideo. Men senere i kunderejsen har modtageremåske brug for noget mere dybdegående. Det kunne eksempelvis være andres orfor, at dit produkt eller din service rent faktisk gør, som du lover. I denne fase er testimonials et godt format at gribe til. 

 

6. Arbejd strategisk 

I forlængelse af forrige step: Bryd din kunderejse op og tænk i kampagner, når du skal producere video. Hvis du tænker i de forskellige steps fra starten og lader dine produktioner tale sammen, får du mere ud af indsatsen samlet set 

Skab visuelt og indholdsmæssigt link mellem kanalerne, og følg op på indsatserne i de forskellige steps, så du er klar til at være (om muligt) endnu skarpere på det næste. 

 

7. Skil dig ud 

Vidste du, at en gennemsnitlig social media bruger scroller længden svarende til Big Ben HVER DAG? Hvis du skæver til din skærm på det device, du sidder med i hånden lige nu, går det nok op for dig, at din scroll speed misser rimelig mange potentielt spændende budskaber. For du når simpelthen ikke at se opslagene, hvis de ikke skriger til himlen med et eller andet bemærkelsesværdigt 

 din fornemmeste opgave: Be a scroll stopper! 

Hvis du ikke bliver opdaget, kan det hele (nærmest) være lige meget. 

 

8. Upload direkte til platformen 

Den her er helt simpel: Upload altid dine videoer direkte til den platform, du bruger. Ikke noget med links til YouTube, Vimeo eller andet – folk skal være usandsynligt interesserede i dit indhold for at ville klikke flere gange end højst nødvendigt ind og ud af platforme. Faktisk viser undersøgelser, at opslag med native upload får fem gange så mange interaktioner som eksterne links.  

SÅ: Bliv i feedet og gør din seer glad. 

 

Find inspiration i Novicells videoshowroom 

 

9. Design til lydløs  

85 % af dit publikum vil se din video uden lyd. Det er den ubarmhjertige sandhed for lydekvilibristen. I hvert fald når du distribuerer video på sociale medier. Derfor kan du ikke betragte lyd som et bærende og nødvendigt element, men nærmere som et lille ekstra treat til dem, der en sjælden gang ender med at skrue op. Du kommer altså ikke udenom undertekster og andre grafiske elementer, hvis dit budskab skal skinne igennem - også uden lyd.

 

10. Indret dig efter platformen 

Sæt dig ind i UX og best practice for dine (målgruppebaserede) udvalgte platformeHvis dflaver videoer tiInstagram Stories, skal du anerkende de spilleregler, der er her. Det handler eksempelvis om at bruge det rette format (9:16), at opfordre til at “swipe up”  og hvad du ellers kan finde på af naturlige spilleregler at følge 

Husk på, at du taler til modtageren midt i hans eller hendes customized feed. Det er du nødt til at respektere – ved at tale til folk i det sprog og format, de forventer af kanalen. 

 

11. Frontload din fortælling 

Gem ikke guldet til sidst i håbet om, at seeren hænger på til din vigtige pointe. Han eller hun er tabt for ngst, hvis kommunikationen ikke var overraskende, spændende eller  anden vis interessant nok helt fra starten. : Frontload din fortælling for at være sikker på, at seeren ikke misser din pointe. 

 

12. Call to action 

Din video er blevet set. Godt gået! Hvad så nu? 

En specifik og enkel primær call to action er afgørende for, at din video ikke bliver enden på din kundes rejse, før den måske overhovedet rigtigvar begyndt. Specifikke, enkle og indlysende action points er vejen frem. Selvom du ved, hvor der er mere information at hente, er det ikke sikkert, dine modtagere gør. Hjælp dem pænt og tydeligt videre i din forretning. 

 

Tid til en high five 

Hvis du er nået hertil, skal du først og fremmest have en high fiveEn stor én. 

Det var langt, det ved vi, men forhåbentlihavde vi forventningsafstemt formålet med at gå lidt mere grundigt til værks i starten af indlægget. 

 

Hvis du kan tjekke samtlige punkter her af i din produktion, er du ret godt kørende.  

Hvis ikke? Du er ikke alene, og nu er du i hvert fald rigtig godpå vej og ved, hvilke af dine egne faldgruber, du skal arbejde med. 

 

Rigtig god arbejdslyst. 

Og husk den nu. Checklisten. Den lange version. 

 

Læs mere om video i Novicell