Sæt dig ved siden af en udenlandsk medstuderende

Danske studerende kan lære meget af de dygtige og disciplinerede udenlandske studerende, der kommer til Danmark fra især Østeuropa i disse år, mener Per Kirchner, adm. direktør i Novicell

[Artiklen er bragt i Jyllands-Posten 18. sep. 2018]

- Det er let at slå blikket ned og undgå at få øjenkontakt med en fremmed. Især når man lige er startet på et nyt studie og kæmper med sin egen usikkerhed, og den fremmede tydeligvis ikke forstår dansk.

Så er det grænseoverskridende at skulle sætte sig på den tomme stol ved siden af rumæneren i forelæsningslokalet eller slå sig ned ved det bord, hvor syreren sidder og spiser sin madpakke for sig selv.

Den sproglige og kulturelle barriere er stor, og så er det meget lettere at kigge den anden vej og klumpe sig sammen i studiegrupper, hvor de andre ligner én selv.

Vi danskere er kendt – eller berygtede – for vores lukkethed, hvilket gør, at udenlandske studerende i udpræget grad føler sig ensomme i Danmark. En undersøgelse fra Danske Studerendes Fællesråd viste tidligere, at knap to ud af tre udenlandske studerende i Danmark har svært ved at komme ind på livet af deres danske medstuderende.

Måske vi skulle prøve med et smil, og en invitation til at komme med ud og se det lokale superligahold spille på søndag – i stedet for at se den anden vej.

23 forskellige nationaliteter

Jeg er så privilegeret at være direktør for en lille virksomhed, der bygger store web-løsninger, og som på 10 år er vokset fra otte medarbejdere i en villa i Aarhus-forstaden Højbjerg til 225 medarbejdere fordelt på syv lokationer i fire lande. Og når man er på sådan en vækstrejse, så slår man ikke blikket ned og kigger den anden vej, når udenlandske dimittender med den rette faglige ballast forsøger at få øjenkontakt. Så rækker man hånden ud og byder velkommen. For det første fordi vi bør – og for det andet fordi viikke  har råd til andet.

I vores lille virksomhed er vi i dag 23 forskellige nationaliteter, og det giver et fantastisk spændende miljø, hvor gloser fra mange forskellige sprog flyver gennem luften. Samtidig giver det et utroligt højt fagligt niveau, for de udenlandske dimittender, der kommer til os, træder typisk ind i virksomheden med en fremragende uddannelse, et højt fagligt niveau, og en disciplin hvor der arbejdes seriøst – hvor hele fritiden ikke går med Counter-Strike til den tidlige morgen.

Bedste karrieretræk

For nylig havde jeg en samtale med en ung østeuropæer, der søgte et studiejob hos os. Og noget af det, han undrede sig over, var, at hans danske medstuderende altid brugte pauserne – og sikkert også aftenerne og nætterne – på at spille Counter-Strike i stedet for at bruge tiden på at dygtiggøre sig. Måske endda få et relevant studiejob, hvor man lærte noget, som man kunne bruge bagefter i stedet for blot et ligegyldigt bartenderjob. Den her fyr ville hellere bruge sin fritid på at kode, så han måske kunne imponere en kommende arbejdsgiver.

Det er den indstilling, de nye danske studerende er oppe imod. Så i stedet for at slå blikket ned og søge mod medstuderende, der ligner dem selv, så bør de indtage den tomme stol ved siden af rumæneren eller syreren, lade sig inspirere af andre kulture, dygtiggøre sig og lære alt, hvad de kan – og samtidig være med til at sikre, at deres nye udenlandske venner føler sig som en del af fællesskabet og ikke forlader Danmark igen.

At indgå internationale relationer allerede den første uge i studietiden kan vise sig at være det klogeste karrieretræk, landets nye studerende kan tage.