Postkort fra Zambia

Hvorfor lige fra Zambia? Jo, det er her den skole ligger, som Novicell støtter. For nylig var Novicells direktør, Per Kirchner, for første gang nede for at se skolen og besøge dens elever.

Her får du hans beretning om sit besøg på Northern Star Acadamy, som skolen hedder - og hans begrundelse for, hvorfor det er et godt projekt at støtte.

Det første indtryk: En perle midt ude i ingenting

"Her går det i den rigtige retning" er min første indskydelse, da jeg sætter fødderne på skolens grund langt oppe i det øverste hjørne af Zambia. Med de bare næver og en god portion vilje er der siden 2011 både blevet bygget en håndboldbane, et fodboldstadion, en volleyballbane og meget andet.

De næste initiativer er Living Library - et flydende bibliotek, der sejler rundt mellem landsbyerne - og et Preschool setup for landsbyens allermindste.

Velkomstsang v. Northern Star Academy, som er en del af Projekt Zambia.

Northern Star Academy, der er en del af Projekt Zambia, ligger i natursmukke omgivelser.

Jo, den lille efterskole er en sand perle og et godt initiativ i et område, der ellers er præget af fattigdom. Alene det faktum at gennemsnitslevealderen kun er 36 år, fortæller alt. 

Kun 1/3 af de zambianske skolelever får mere end 7 års skolegang. Eftersom der er 14,5 mio. indbyggere i Zambia, handler det om en hel del elever, der ikke kommer videre end til 7. klasse.

Herefter skal man selv betale for sin skolegang, hvilket de færreste familier har råd til. Derfor er det kun de absolut mest velhavende, der kan sende sine børn videre i systemet. 

Det er her, at Northern Star Academy går ind og samler op på nogle af de zambianske elever, der ellers ville være 'gået tabt' i uddannelsessystemet.

Projekt Zambia - projekt 'ny start'

Northern Star Academy er en del af Projekt Zambia, som den danske forening Eventure står bag.

Hvert år giver skolen 50 elever chancen for at starte på ny. Efter 30 uger i et lærerigt og udviklende miljø bliver de rustet til at gennemføre high school. Hidtil har erfaringerne været gode, og eleverne fra skolen klarer sig godt. 

Men antallet, der kommer afsted, afhænger igen af hjælpen fra sponsorer. Som det er nu, er det desværre næsten kun tidligere frivillige, der op af egen lomme betaler elevernes gymnasiegang, hvilket koster 3.200 kr. om året.

Vil du høre mere om, hvordan du og din virksomhed kan gøre en forskel for de zambianske skoleelever?

Derfor støtter vi Projekt Zambia

Du undrer dig måske over, hvordan det hele startede - hvorfor Novicell kom til at støtte lige nøjagtig Eventures Projekt Zambia. 

Helt grundlæggende mener vi her i huset, at det er på sin plads at hjælpe verden til en lidt mere lige fordeling af goderne, når man er borger eller virksomhed med overskud i et land som Danmark. 

Hvorfor valget faldt på Projekt Zambia blandt andre støtteprojekter hænger sammen med, at Eventure er en nystartet, entusiatisk forening. Det mærkes tydeligt, at menneskene bag foreningen virkelig mener det; der er gejst, vilje og nytænkning, og det kan vi godt lide. 

Apropos nytænkning har mit besøg på skolen netop givet anledning til et nyt projekt: Bygningen af et IT-hus, hvor eleverne kan prøve kræfter af med det mest basale inden for softwareudvikling, billedredigering, video osv.

Ideen er, at de af husets medarbejdere, der har lyst, kan tage en uge ud af kalenderen i april og hoppe på et fly til Zambia for at hjælpe med at realisere projektet.

Kun din kreativitet sætter grænser for, hvad der kan lade sig gøre, og hvordan du kan støtte op som virksomhed. Selv giver Novicell løbende donationer og sponsormidler som til det nye IT-lokale.

Er boldspil mon opskriften på lykke?

Noget af det, der har gjort størst indtryk på mig, er, hvor glade eleverne er til trods for deres situation: De danser, smiler, synger og spiller bold, alt imens at uddannelsesværktøjer som en computer er umulig at komme i nærheden af. 

Burde vi taget noget ved lære? Helt sikkert. 

Northern Star Academys fodboldbold inkl. Per, der spillede med.

Per bliver udfordret - de zambianske elever fra nabolandsbyen er hurtige på fødderne.

En dag inviterede efterskolen nabolandsbyens børn til at komme og dyste i en fodboldkamp. Her fik jeg at føle, at de zambianske elever spiller mere bold, end de spiller computer; de var ekstremt hurtige på fødderne og satte en aldrende mand på prøve.

Gør en forskel - send et barn mere i skole 

For ikke særlig længe siden afholdt skolen de 60 årlige interviews, som afgør, hvem skolen optager til næste skoleår.

Helt præcist var det søndag d. 21. november, hvor 60 potentielle nye elever var til interview efter at være blevet fundet gennem en større screeningproces, baseret på opslag ude i landsbyerne og efterfølgende 150 interviews.

Det er et stort arbejde, der kun sikrer, at en brøkdel af skoleleverne kommer videre i uddannelsessystemet - men for de elever, som starter på skolen, betyder det alverden til forskel. 

Børnene i nabolandsbyen kan ikke gå i skole, da deres skole brændte i 2005 og ikke er blevet genopbygget.

Det er ikke kun eleverne i 15-20 års alderen, der ikke er garanteret mere end 7 års skolegang i Zambia - det er også de mindste.

Faktisk er der mange børn, der slet ikke kommer i skole i Zambia overhovedet. F.eks. blev skolen i nabolandsbyen til Northern Star Academy ødelagt tilbage i 2005, mens der stadig ikke står en ny færdig.

I og med skolegang på ingen måde er en selvfølge, er der altså rigtig god grund til at hjælpe de mange zambianske børn og unge med at få en uddannelse. Vil du være med til at hjælpe?