På besøg i Zambia

Et tilbageblik på Projekt Zambias 2016

I det nordlige Zambia ligger Projekt Zambia – et udviklingsprojekt opbygget og drevet af den danske forening Eventure. Siden 2013 har Novicell støttet projektet, og over årene er engagementet vokset. I efteråret 2015 besøgte jeg projektet for første gang og så med egne øjne, hvad støtten går til, og hvilke resultater Novicell er med til at skabe. Turen dannede desuden grobund for endnu et besøg, og i foråret rejste en flok kollegaer fra huset derfor til Zambia for at opføre et IT-lokale på projektets efterskole. Og i sidste måned var det så min tur til at pakke rygsækken og rejse til Zambia endnu en gang.

Hvad laver Novicell i Zambia?

Vi har lavet en spritny podcast om vores engagement i Projekt Zambia. Lyt med her og hør, hvorfor vi på 5. år støtter et projekt, der ligger mere end 8.000 km fra hovedkontoret i Aarhus:

"Tablet Night" er et hit

Selvom der kun var gået et år siden sidste besøg, var udviklingen i Zambia i den grad til få øje på. På projektets efterskole, Northern Star Academy, havde de nu et fuldt funktionsdygtigt IT-lokale med bærbare computere, serveropkobling og spritnye tablets til skolens elever. Faciliteterne bruges i den daglige undervisning, men særligt den ugentlige ”tablet night” er et kæmpe hit blandt eleverne. Her får de lov til at nørde med det nye IT-udstyr og udforske en verden, der indtil Novicells besøg i foråret var fuldstændig fremmed for dem alle.

Børnehave for de mindste

I løbet af 2016 er Projekt Zambia også blevet udvidet med to tiltag til den yngre målgruppe. Børnehaven Eventure Care åbnede i september og tager nu imod 40 glade børn i alderen 3-6 år fra nabolandsbyen Mbete hver eneste dag. Børnehaven drives, som resten af projektet, af frivillige fra Danmark, men som noget nyt foregår det her i helt tæt samspil med lokale. Eventure har nemlig ansat to af deres tidligere elever fra efterskolen som hovedansvarlige i børnehaven. De to gik på det allerførste skolehold på Northern Star Academy og har siden da gennemført high school. Sammen gør de et kæmpe stykke arbejde, og det var fedt at opleve synergien mellem de to stærke lokale og de danske frivillige.

Leg og læring til alle

Den sidste store udvidelse i 2016 er den flydende indskole Living Library, og den nåede vi heldigvis også at opleve på tætteste hold. I helt korte træk pakkes en stor plankebåd en gang om ugen med bøger, legesager, bolde og meget andet og sejler 20 minutter op ad kysten til landsbyen Chezi. Her bidrager både Eventures frivillige og eleverne fra efterskolen til en eftermiddag med fuld tryk på. Alle børnene fra Chezi kommer for at være med, og der bliver både læst, spillet, danset og sunget i et par timer, før båden pakkes igen og sejler tilbage. Heldigvis gentager det hele sig ugen efter, og det var ret tydeligt at se, at alle de involverede fik stor glæde ud af det nye tiltag.

 

Til foråret sender vi igen et hold Novicell-kollegaer til Zambia. Denne gang lyder opgaven på at lave noget internet oppe på skolen, så eleverne kan få fuldt udbytte af deres tablets.

 

Du kan læse meget mere om Projekt Zambias 2016 lige her.