Nye eventyr med Eventure

Hos Novicell har vi nu i 5 år støttet den danske forening Eventure og deres udviklingsprojekter. I 5 år har vi derfor været med på en inspirerende rejse, hvor vi har set foreningens arbejde materialisere sig. Projekt Zambia har udviklet sig fra "blot" at være en efterskole for lokale unge til nu også at rumme en velfungerende børnehave for de mindste fra nabolandsbyen samt Living Library, som bringer leg og læring ud til nærområdet. Det er spændende at følge med fra nærmeste hold og se den impact, projektet har, og de muligheder det giver til både børn, unge og voksne i et yderområde i det nordlige Zambia.

Afsted på tur - igen

Jeg besøgte selv Projekt Zambia i både 2015 og 2016, og det har hver gang været gode oplevelser. Derfor var jeg heller ikke i tvivl om, at jeg skulle over og se det seneste skud på Eventure-stammen med egne øjne, så for nylig tog jeg turen over Atlanterhavet sammen med mine rejsekompaner. Det nye projekt ligger nemlig i Nicaragua i smukke omgivelser lige ned til Lago Apanas. Præcis som projektet i Zambia kommer det nye projekt til at forgrene sig i lokalsamfundet med fokus på udvikling gennem bæredygtige initiativer.

Impact i lokalsamfundet

En iværksætter- og erhvervsskole skal hvert år tilbyde 24 unge et udviklende år, som bl.a. klæder dem på til at starte selskaber, processere frugt og grønt fra området og sælge det i egne butikker. Udover skolen kommer projektet i Nicaragua til at have et Communty Care program, som henvender sig til naboerne. Her mødes frivillige med områdets børn gennem sportsaktiviteter, som sikrer både sjov og bevægelse. Programmet er planlagt i samarbejde med den lokale skole, og gensidig sprog-udveksling er et positivt output af programmet.

Bæredygtig kaffeproduktion

Den tredje gren i Projekt Nicaragua handler om kaffe - og om bæredygtighed. Der er nemlig en hel masse kaffebønder i området, men de får ikke nok ud af deres produkter, som oftest opkøbes af de store nationale selskaber til alt for få penge. Eventure vil hjælpe bønderne med at omlægge til biodynamisk produktion over en årrække. På den måde kan bønderne kræve flere penge for deres bønner - som de forresten også har mulighed for at afskalle og riste på Eventures maskiner.

Mødet med de gode kaffebønder gav mig en idé: Hvorfor køber vi (altså Novicell) ikke kvalitetskaffe direkte fra bønderne, pakker det i lækre, lokalproducerede trækasser og giver dem til vores kunder i julegave [spoiler]? Det, synes jeg, er en vildt fed måde at bygge bro mellem vores forretning og vores engagement i Eventures projekter.

Jeg var på projektet i en håndfuld dage, og det var spændende at se og høre om tankerne bag det. Det ser ud, som om Glenn og hans familie endnu en gang er ved at få skabt et projekt, som kommer til at gøre en håndgribelig forskel i nærområdet. Dén rejse, glæder jeg mig til at være med på.

Hvis du ikke synes, min beskrivelse af projektet er helt fyldestgørende, så se denne video, hvor jeg beder Glenn sætte lidt ord på Projekt Nicaragua:

Nærvær fremfor alt

En af de ting, der er allervigtigst for mig ift. vores lange samarbejde med Eventure, er, at vi selv er til stede på projekterne - at vi går ind i dem. Vi vil ikke bare være et logo på en hjemmeside. Det er også derfor, vi de seneste to år har sendt en flok kollegaer til Zambia. I 2016 var opgaven at etablere et IT-lokale med tablets, computere, servere osv. på efterskolen, og i 2017 var det så internettet på projektet, der skulle styrkes.

2018 bliver ingen undtagelse, og i år planlægger vi faktisk to ture - én til hvert projekt og som altid med et konkret mål for begge ture. Internt i huset er der stor opbakning til turene, og jeg kan mærke, hvordan energien fra de tidligere deltagere smitter af på kollegaerne. Det gør mig oprigtigt glad.

Vil du være med?

Hvis du nu sidder og overvejer, om din virksomhed også skal støtte Eventures projekter i Zambia og Nicaragua, så kan jeg kun anbefale at tage med på en af turene og mærke på egen krop, hvilken impact projekterne faktisk gør. Du er velkommen til at kontakte os, hvis det lyder interessant.