"Nogle gange skal du bare sige ja!"

Seks kollegaer fra Novicell og DuGlemmerDetAldrig rejste i april 2016 til Lake Tanganyika i det nordlige Zambia for at opføre et IT-lokale på den danskdrevne skole Northern Star Academy. Her fortæller Lasse Kjær, partner i DuGlemmerDetAldrig, om oplevelserne i Zambia.

Den 23. november 2015 tikkede en mail ind i indbakken fra Per Kirchner. Mailen var kortfattet, men muligheden for stor til at sige nej til:

Novicell har igennem længere tid støttet Projekt Zambia skabt af den danske forening Eventure. På Pers egen tur derned i oktober blev idéen om et digitalt klasseværelse skabt, og det var dét, mailen lød på: Hvem var frisk på at tage turen hele vejen til Zambia og Eventure Village for at levere og opsætte alt det tekniske til et nyt digitalt klasseværelse på efterskolen Northern Star Academy?

Jeg tøvede ikke et sekund, og det samme var tilfældet for fem andre fra Novicell. Fire måneder senere, mere præcist fredag den 1. april, ankom vi til Eventure Village efter en 36 timers rejse, som inkluderede 4 fly, 1 bus, 2 biler og 1 båd.

“Det her… er for vildt!” var den klare tanke, da vi kunne spotte Eventure Village og Northern Star Academy fra båden på vej ind. Jeg havde endnu ikke mødt folkene her eller set området, men jeg vidste, at vi var på vej til at opleve noget helt uforglemmeligt, og at vi den kommende uges tid havde muligheden for at hjælpe et projekt, som gør en enorm forskel i lokalsamfundet.

Hvad er Projekt Zambia?

Projekt Zambia er velgørenhed på den helt rigtige måde. Det er en enorm indsats og dedikation fra en dansk forening, Eventure, for at give de lokale unge evnerne og selvtilliden til selv at skabe udvikling i en af de fattigste dele af verden. Under en snak med en tidligere elev på skolen, Kennedy, fortalte han mig følgende:

“When I went to Northern Star Academy we walked to the nearest village to educate about growing certain plants, that would make sure the children got all the nutrients they need. After a while a lot of the children were no longer suffering from malnutrition”

For mig rammer det essensen af projektet!

Fuld smæk på oplevelserne

Har vi så kunnet hjælpe? Ja, det synes jeg. Men vi er dog forhåbentlig kun lige begyndt. Ugen er gået med en perfekt kombination af arbejde i kraft af opsætning af det digitale klasseværelse og en stor bunke uforglemmelige oplevelser. På oplevelseskontoen vejer disse højt: En vandretur ind i junglen for at finde frem til vandfaldet samt undervisning af eleverne i idræt og morgensession med skuespil, dans og sang.

 

Hvad er det egentlig, vi har hjulpet med?

På skolen er der 25 elever. Fælles for dem alle er, at de kommer fra de omkringliggende landsbyer og meget fattige kår. Eleverne, i hvert fald nogle af dem, har en telefon (ikke smartphone). En enkelt har en laptop, hvor der kan afspilles musik. Adgang til internettet har de ikke. I projektets ånd skal det digitale klasseværelse understøtte målet om elevernes fortsatte udvikling med det formål, at de kan være med til at udvikle lokalsamfundet i den rigtige retning.

Novicell er synonym med nørderi. Derfor ender vi hurtigt i detaljer om udstyr, teknisk setup og lignende. Det er ikke vigtigt her. Det vigtige er, at vi efter en uge i Zambia har opsat et digitalt klasseværelse spækket med undervisningsmateriale og applikationer, som kan fordre og udvikle elevernes kreativitet, hjælpe dem til at dokumentere og evaluere deres udvikling inden for selvforsynende landbrug, sport og meget andet - alt sammen noget, som skolen lægger stor vægt på i undervisningen allerede. Samtidig er der sørget for, at alle dokumenter, billeder, videoer og lignende automatisk synkroniseres ud på alle andre enheder på trods af, at enhederne ikke har adgang til internettet. Via de opsatte servere har alle enheder adgang til cirka 160.000 undervisningsvideoer om alt fra teknologi til landbrug.

Det digitale klasselokale er nu opsat, og vi har introduceret eleverne til enhederne og mulighederne. Hvordan de har reageret? Her siger de følgende billeder langt mere, end jeg ville kunne beskrive:

Projekt Zambia har ramt os alle. Jeg tror, jeg taler på alles vegne, når jeg siger, at turen her er en af de større oplevelser i vores liv, og at vi, hvis det efterspørges, også fremover med glæde vil hjælpe projektet endnu længere frem. Derudover kommer flere af os hjem glade - med et udstukket High School sponsorat til nogle af eleverne.

Tak for støtten

Vi var ikke lykkedes med dette projekt uden støtte fra en række danske virksomheder. På vegne af os selv og alle eleverne i Zambia sender vi derfor et stort tak til:

DuGlemmerDetAldrig

Av-Cables.dk

Tidtilforsikring.dk

Digitalmads.dk

Psykolog Heidi Agerkvist

Roscoe & Stars ApS

Refuga

HUMA.dk ApS

Zitcom A/S

Magnetz.dk

Kforkage.dk (K for Kage)

OutdoorPro.dk IVS

Flemming Hansson Andersen, Hinnerup

Tandlægerne på Frederiksberg

Tandlægerne på Østerbro

Kirsten-K stresshåndtering

Maj Wismann

Skipper Ib Aps

Sådan kan DU hjælpe

Hvis du vil høre mere om, hvordan du kan støtte Eventure og Projekt Zambia, så kontakt vores direktør Per Kirchner!