Mød Umbraco MVP: Søren Gregersen

Hvert år hylder Umbraco udvalgte personer som MVPs (Most Valuable People), og i år blev Novicells helt egen Umbraco-enhjørning, Søren Gregersen, optaget i det fine selskab. Vi har taget en snak med Søren om Umbraco community’et, om hvad han laver i sin hverdag, og hvordan han egentlig er endt, hvor han er.

Først og fremmest, tillykke med din MVP-titel. Men skal vi ikke prøve at starte ved begyndelsen… Hvad er egentlig din baggrund for at være, hvor du er i dag?

På uddannelsesfronten bliver det en kort fortælling: Jeg har en teknisk studentereksamen (HTX), og det er sådan set det. Alt derfra er selvlært. Allerede i skoletiden startede vi med at bygge ting og sager sammen. Vi var utroligt autodidakte i vores tilgang. Heldigvis var der mange, der lærte ting i fritiden – og dem lærte de så videre til os andre. Vi var generelt gode til at lære af hinanden.

Efter skolen skulle jeg til at omsatte noget af alt det, jeg havde lært, til virkeligheden. Jeg fik ret hurtigt job hos Jubii og gik derfor direkte fra simple skoleopgaver til dybt vand med en stor applikation på syv sprog, der var ude i mange lande, og urimeligt høje krav til oppetid og meget andet. Så fra at sidde og nørde med mine egne ting, var jeg pludselig et sted, hvor alle mine fejl blev opdaget.

"Det var fra 0 til 200 på ingen tid, så det var selvfølgelig en meget stor omvæltning at komme ind i den verden."

I løbet af min tid hos Jubii havde jeg et par afstikkere, blandt andet til Mærsk, hvor jeg arbejdede med de systemer, der styrer afsendelse og tracking i Mærsk Logistics. Men ellers tilbragte jeg faktisk det meste af 15 år hos Jubii, inden jeg kom til Novicell i december 2015.

 

Så var det da også på høje tid at komme videre. Kendte du Novicell i forvejen, eller hvordan kom det i stand, at du havnede her?

Ja, to af mine gamle studiekammerater arbejdede hos Novicell – det gør de sådan set stadig – så jeg havde hørt en masse om virksomheden. Faktisk havde vi i snart 10 år joket med, at jeg snart skulle slutte mig til dem, og da så Jakob åbnede kontoret i København, var det den perfekte mulighed for mig til at søge videre. Jeg var den tredje mand på kontoret i København og den første udvikler. Og nu er vi jo rundet de 20 medarbejdere, så der er sket lidt siden da.

Men igen kan man sige, at jeg blev kastet ud på dybt vand fra dag 1. Jeg vidste jo godt, at der var noget, der hed Umbraco, men jeg vidste ikke, hvordan det virkede, eller hvordan det så ud. Min baggrund var at lave integrationer, så der er berøringsfladen med Umbraco ikke så stor. Og selvom jeg havde arbejdet på platformen bag Umbraco (Microsoft .NET, red.) i mange år, var det lidt af en ilddåb, jeg fik med mit nye job.

 

Og hvordan håndterede du så det?

Jeg kan huske min allerførste opgave. Det var en kursusimportering til SoSu Randers, som stadig kører. Jeg tænkte; det kan ikke tage lang tid det der og estimerede den til 10 timer. Det endte med at tage 150 timer.

Men jeg startede egentlig bare – igen – med at spørge i øst og vest: Hvordan gør man dit, og hvordan gør man dat? Der er jo masser af viden i Novicell, som man kan trække på. Og så byggede jeg ellers bare på med en masse praktisk erfaring.

Kort tid efter opgaven til SoSu Randers begyndte vi på platformen til Danmarks Naturfredningsforening, og her kom jeg virkelig rundt i alle kroge af, hvad Umbraco kan og ikke kan. Det var lidt af en mandomsprøve for mig. Jeg fik ret hurtigt Tech Lead rollen på projektet og samarbejdede tæt med de gode kollegaer i Aarhus. I løbet af projektet ansatte vi også flere til afdelingen her i København, og her var det meget naturligt, at jeg var med i den proces.

"Så for mig er hele processen med at komme ind i Umbraco foregået sideløbende med processen at komme ind i Novicell og etablere min nye rolle."

 

Lad os prøve at snakke lidt mere om din rolle. Hvad laver du nu?

Jeg har nok lidt forskellige kasketter. På den ene side er der hele den del med kollegaer, onboarding osv. Her kan jeg særligt godt lide de 1-1 snakke, vi har. Men når alt kommer til alt, er man vel nørd indeni. Så det er helt klart den egentlige udviklingstid, jeg brænder allermest for.

I løbet af årene har jeg været ind og ud af rigtig mange projekter, hvor man kan sige, at jeg svæver lidt over vandende: Danmarks Naturfredningsforening, Sony, Opel, Metro og mange flere. Jeg forsøger altid at bevare overblikket over projekterne, men så snart der er udfordringer eller ubekendte, så hopper jeg gladeligt ned i det og arbejder på at løse problemet med det samme. Jeg taler med de forskellige involverede og finder ud af, hvordan vi kommer videre.

Min primære rolle er nok blevet mere og mere som en slags problemknuser, der hopper fra projekt til projekt. Og det er jo faktisk også det, der har givet mig min MVP-titel.

 

Så kom vi endelig til det. Vil du uddybe det lidt?

Udnævnelsen af Umbracos MVPs foregår på den måde, at Niels Hartvig – som er grundlægger af Umbraco – blandt andet holder øje med deres interne forum, Our Umbraco. Og her figurerede jeg ret ofte. Det var særligt i forbindelse med lancering af det nye Umbraco 8 tidligere på året, at mit ansigt blev ved med at poppe op, fordi jeg hele tiden var inde og svare på ting i community’et og forsøge at hjælpe folk videre. Der var utroligt mange ting, man skulle lære om Umbraco 8, så for selv at være helt up to date opsøgte jeg spørgsmålene og forsøgte at svare på dem. Og hvis jeg ikke kunne svare, lærte jeg mig selv det.

"På den måde hjalp jeg ikke kun mig selv og Novicell, men også en masse andre i Umbraco community’et."

Og det er faktisk det, community’et bygger på: At vi hjælper hinanden. Vi er alle sammen meget ærefulde omkring, at andre også laver et godt stykke arbejde. Så Umbraco er ikke bare hardcore teknik, det er hardcore fællesskab.

Egentlig læner det sig meget godt op ad vores egne værdier – flink og flittig. Det er nok også det, der gør, at jeg så godt kan lide begge dele. Både Umbraco og Novicell har haft succes, fordi vi har formået at gøre det attraktivt at arbejde med os. Så har vi bare valgt en rød farve, og de har valgt en lilla.

 

Den lader vi lige hænge lidt, Søren… Men hvis skal prøve at runde af, hvor ser du så dig selv, når vi kigger 5 eller 10 år frem i tiden?

Det er et svært spørgsmål! For mig handler det mest om, at vi – dvs. Novicell – bliver ved med at vokse, at vi stadig gør det sjovt at gå på arbejde, og at vi bliver ved med at levere fede løsninger, som vi selv er stolte over. Det betyder meget for mig og er en stor del af det at være hos Novicell.