Hjælp os med at lave internet til efterskolen i Zambia

Sidste år var seks kollegaer i Zambia, hvor de besøgte vores gode venner fra Eventure. Formålet med turen var at etablere et IT-lokale til eleverne på efterskolen. Deres historie og de oplevelser de havde på skolen i Zambia, kan du læse om i dette blogindlæg.

Der var flere ting teamet, der var afsted, gerne ville have lavet sidste år, men som ikke lykkesde, da de var afsted. Derfor tager et nyt team nu afsted til Zambia med det formål at sikre internet på skolen, et bedre internt netværk samt opgradering af diverse hardware. Ligeledes skal det eksisterende software opdateres, så eleverne kan bruge det optimalt i undervisningen. 

Der er masser af erfaringer fra sidst, der skal bruges til at hjælpe med at gøre oplevelsen bedre. Støv og varme har gjort opgaven med vedligehold mere spændende end normalt for sådanne løsninger. Men den primære opgave denne gang er at sikre internet i undervisningslokalerne. Der er i dag internetadgang ved søen, der er 300 meter fra undervisningslokalet. Det internet vi kan fange dér, kommer fra Mpulungu ca. 12 km væk og bliver hevet ned via parabol fra en afsender på den anden side af søen. Så der er mange ubekendte i setup'et, som kollegaerne i nogen grad identificerede sidst, men vi forsøger at være forberedt på det værste.

Det nye hold er sat

Vi er: Martin Skøtt (Novicell), Lars Rytter Sørensen (Novicell), Ole Brøgger (Novicell), Lars Daniel Rasmussen (DuGlemmerDetAldrig.dk), Mikkel Keller Stubkjær (Novicell), Karina Kristensen (Novicell), Lasse Cederström (Novicell) & Dan Ejsing (Novicell). Vi tager afsted til Zambia og laver Internet, overleverer udstyr og materiale i starten af april 2017.

Du kan hjælpe

For at idéen kan blive til virkelighed, er vi afhængige af bidrag til indkøb af materiel til projektet. Novicell har meldt sig som støtte til vores projekt, og vi håber, at I også vil være med. 100% af alle bidrag vil gå ubeskåret til indkøb til gavn for skolen og de unge mennesker, som går på Northern Star Academy. Alle størrelser bidrag er velkomne, og alle sponsorer bliver nævnt i den efterfølgende omtale.

Vi skal bruge penge eller følgende doneret:

Til at flytte internet til skolen skal vi bruge:

Er sponseret: 3x Powerbeam AC500 (kr. 4107)

Er sponseret: 4x ASUS RT-AC87U (kr. 5150)

Til undervisning skal vi bruge:

Er sponseret: 4x bærbare med EN windows (kr. 6400) 

Er sponseret: 1x Acer K138ST WXGA (kr. 4568)

Er sponseret: 1x Brother MFC-J985DW med ekstra patroner (kr. 3000)

Er sponseret: 50x Headphones (kr. 2000)

Til opgradering af nuværende NAS'er skal vi bruge:

Er sponseret: 7x Western Digital 2 TB harddiske (kr. 5.400)

Vi vil super gerne have penge, så bruger vi dem efter skolens prioriteringer.

Et udviklingscentrum for unge

Kun 1/3 af alle zambiske skolelever får mere end 7 års skolegang. Og med 14,5 mio. indbyggere i Zambia er det altså en stor gruppe børn, der ikke kommer videre end til 7. klasse. Det er derfor, Eventure med Northern Star Academy går ind og tilbyder samt betaler for skolegang til nogle af de zambiske elever, der ellers ville være 'gået tabt' i uddannelsessystemet.

Northern Star Academy giver hvert år 30 udvalgte elever chancen for at starte på ny. Gennem et gratis efterskoleår i et lærerigt og udviklende miljø bliver eleverne rustet til at gennemføre high school, som de efterfølgende får betalt af Eventure og foreningens sponsorer. Eleverne opnår i sidste ende, hvad der svarer til en dansk gymnasieuddannelse, og hidtil har erfaringerne været gode.

Målet for skolen er at skabe personlig udvikling og styrke de unge, så de kan løfte deres uddannelsesniveau og gavne andre ved at bringe deres viden med sig tilbage ud i deres lokalområder. Mange af de unge på Northern Star Academy ønsker netop at blive lærere, sygeplejersker eller lignende i de samfund, de selv er vokset op i.

På den måde hjælper projektet ikke kun de 30 elever på skolen, men også hele samfund, som får tilført viden og kompetencer, de hidtil ikke har været i nærheden af: Det kan fx gøre en stor forskel for et lokalsamfund at lære, hvorfor det er en god idé at plante et nyt træ, når man fælder det gamle. Eller hvad vandkvalitet betyder, hvordan sund og nærende kost sammensættes, og hvordan man lægger et budget til en nystartet virksomhed. Alle ting, som eleverne på Northern Star Academy lærer - og lærer fra sig.

IT kan hjælpe

En af udfordringerne på Northern Star Academy er at løfte de unge fra deres ofte meget forskellige baggrunde og uddannelsesniveau til at blive klar til high school. Og det er her, IT bliver relevant. Med tablets, apps og andre undervisningsprogrammer får skolens lærere mulighed for at differentiere undervisningen i højere grad end hidtil, og det vil uden tvivl bevirke en hurtigere stigende læringskurve for den enkelte elev.

Og selvom IT ikke nødvendigvis er den første tanke, man får, når man taler om Zambia eller Afrika generelt, er der ingen grund til at tro, at vores fokus på IT er malplaceret i forhold til behovet i Zambia. IT er bestemt ikke ukendt i landet, og mange af eleverne på Northern Star Academy er allerede på Facebook på deres mobiltelefoner, fordi det giver dem gratis internet. Skolen har også nogle enkelte PC’er, som de unge prøver af i løbet af opholdet på skolen, og her har de stor gavn af at anvende eksempelvis Excel i deres matematik- eller økonomiundervisning.

På skolen har det dog ikke været muligt at bruger internettet i undervisningen, da det er meget dyrt pr. GB. Ligeledes er distancen fra parabolen ved søen til undervisningslokalet ca. 300 meter. Det giver udfordringer med kabling, så internet signalet skal flyttes via luften. Dog der er ikke line of sight direkte, så det skal løses kreativt.

De frivillige, som underviser på skolen, fortæller, at de unge er lynhurtige til at tage IT til sig. Mulighederne er dog begrænsede qua mængden af udstyr samt den store udgift, det er at købe nyt og transportere det til skolen. Levering af en pakke fra Danmark til skolen kan tage op til 6 måneder.

Derfor går vores idé ud på både at indkøbe, transportere og opsætte et komplet IT-lokale på skolen i Zambia inklusiv vejledning om vedligehold samt undervisningsmateriale klar til brug.

Projektet støttes allerede af:

Novicell

DuGlemmerDetAldrig

Compell

Spilnu

Side7

https://bredbånd.dk/fibernet 

https://www.laanekassen.dk/ 

Smukfest

Power

Nexcom

AV-Cables