Google Shopping-kampagner

Sådan arbejder du professionelt med AdWords

Måske kender du allerede Googles AdWords annoncer med produktinformation (Product Listing Ads eller PLA), som for alvor kom frem i Danmark i november 2013 (Se evt. vores artikel om Google Merchant). Her opstod muligheden for at vise billedannoncer med produktinformationer i søgeresultaterne på google.

Google Shopping er en sammensmeltning af en prisportal, shop-rating portal og webshop, hvor man finder produkter og relaterede produkter, samt ser priser og ratings på forhandlerne.

Google Shopping

I forbindelse med overgangen til Google Shopping er Google i gang med at flytte det, vi kender som PLA kampagner, til Google Shopping-kampagner. PLA kampagnerne udløber til august 2014 og til den tid vil det kun være muligt at oprette Google Shopping-kampagner, hvis du vil have billedannoncer med produktinformation.

Forskellen på Product Listing Ads og Google Shopping-kampagner

Hvorfor vælger Google så at ændre de velkendte PLA til de nye Google Shopping-kampagner? I virkeligheden er der ikke den store forskel på PLA og på Google Shopping-kampagner. Kampagnerne giver dig stadig fin mulighed for at få vist annoncer med billede, pris, salgsfremmende budskab og navnet på din virksomhed. På den måde er annoncerne i søgeresultaterne de samme, som du kender.

Google shopping annonce visning

Det vigtigste for Google var at forbedre administrationen og opsætningen af annoncer med produktinformation. Så den helt store forskel ved Google Shopping-kampagner ligger i forbindelse med opsætningen af kampagnerne.

Google Shopping automatiserer og giver overblik

Du opretter en Shopping-kampagne i Google AdWords ved at vælge kampagnetypen ’Shopping-kampagne’. Dertil følger en række indstillinger: Sammenkobling til Merchant centeret (Sælger-id), Salgsland og Kampagneprioritet (under indstillinger).

På den måde kobler Google automatisk dit produktfeed og administrationen af dine produkter sammen med Adwords. Dette er en langt nemmere opsætning end den tidligere opsætning via produktmål, hvor du skulle sikre at produktmålene i AdWords, var identiske med målene i produktfeed’et.

Shopping-kampagnerne bruger i stedet produktgrupper til at administrere dine produkter, og det giver en langt lavere fejlmargin, at Google selv genererer inddelingen med udgangspunkt i dit produktfeed – frem for din manuelle opsætning via produktmål.

Google Shopping statistik

Denne kampagnestruktur ser således ud (billede ovenfor). Her kan du hurtigt danne dig et overblik over alle dine produkter. Produkterne er inddelt i produktgrupper som f.eks. tastatur, ipad og tablet osv.

Produktgrupperne kan underinddeles på brandniveau og helt ned til produktniveau. På den måde er det også muligt at budjustere alt efter, hvilke brands eller hvilke produkter, der konverterer bedst eller dem med den bedste avance. Så alt i alt har du langt mere kontrol over din AdWords kampagne.

Google Shopping produktgrupper

Fordelene ved Google Shopping-kampagner

Den hurtige kampagne opsætning og let tilgængelige struktur er helt klart den umiddelbare fordel ved at skifte til Google Shopping-kampagner. Men der er endnu flere fordele:

 1. Kampagnestyringen er lettere end ved de alm. PLA kampagner, og den er mere målrettet mod detailhandlen. Derudover har du mulighed for at prioritere dine kampagner som lav, mellem og høj. Det gør det muligt at have flere forskellige kampagner med forskellige bud og forskellig prioritet. Hvis du har kampagner med overlappende produkter, vil Google altid bruge det bud, der ligger for højest prioriterede kampagne. På den måde skal du ikke tænke på, om dine kampagner overlapper hinanden.
 2. Ud fra vores egne erfaringer med Google Shopping viser der sig en højere klik- og konverteringsfrekvens ved brug af Shopping-kampagner. Hvor det især er de nye og forbedrede muligheder for at lave differentierede bud på bedst sælgende produkter, der gør sig gældende. På den måde kan man opprioritere de produkter, man tjener bedst på, og dermed være villig til at byde lidt højere på disse.
 3. Efter annoncerne har kørt et stykke tid kan du også få adgang til sammenlignelige konkurrentdata. Dvs. få et indtryk af, hvordan konkurrenterne byder på de samme produkter, hvad deres CTR er, samt hvor stor en eksponeringsandel dine annoncer får. Det er nyttige data til at optimere din Google Shopping-kampagne i forhold til om du skal byde højere eller lavere på nogle produkter eller produktgrupper.

  Sammenlign konkurrent data i Google Shopping
 4. Der er tilføjet en budsimulator, som kan give et indtryk af, hvad øget CPC vil betyde for antallet af eksponeringer.
 5. Ved oprettelse af kampagner er der mulighed for filtrering af produkterne – så ikke alle produkter indgår i alle kampagner. Hvis du fx ønsker en kampagne kun med ’Siemens’-produkter, kan du filtrere efter dette brand. Filtreringsmuligheden gør det muligt at filtrere ud fra hele 7 kriterier samtidig, fx kategori, produkttype, varemærke og labels…

Best practice for Google Shopping-kampagner

 1. Hvis du i forvejen kører PLA kampagner, vil vi anbefale at pause disse og kun benytte dine Shopping-kampagner
 2. Lav et godt produktfeed. Jo mere indhold og jo flere krav den lever op til - jo mere kvalitet får du også i dine Shopping-kampagner. Vi anbefaler, at der indgår brand, pris, title, description, produktinfo, billede, link og Google category. Det er vigtigt at bruge tid på at lave et godt feed fra starten af, da det er hele grundlaget for Googles gengivelse af dine produkter.
  Title skal beskrive præcis, hvad det er for et produkt, dvs. så detaljeret som muligt, fx ’Lenovo IdeaPad Y510p’. Og når dine produktkategorier er sammenkoblet med Googles Taxonomy, hjælper man derved Google med at genkende dine produkter og derved opnår du bedre placering og visningsandel. Når du har oprettet et godt produktfeed, giver det dig også mulighed for at benytte flere af Googles værktøjer som fx dynamisk remarketing.
 3. Opret et Google Merchant center og upload dit produktfeed
 4. Opret en Google Shopping-kampagne i AdWords og kobl den med dit Google Merchant ID
 5. Budjustér din max CPC i forhold til produkter med højeste avance eller bedst sælgende. Byd med udgangspunkt i benchmarking af konkurrenterne (kan dog først gøres, efter din kampagne har kørt et stykke tid)
 6. Lav annonceplanlægning for, hvornår dine annoncer skal vises. Tag udgangspunkt i data af dine kunders adfærd, som er tilgængeligt i Google Analytics.
 7. Opret custom_labels i dit produktfeed for særlige produktnotationer fx ’tilbud’, ’oprydningssalg’, ’bestseller’, ’bedste avance’ eller ’sæson’. Der er mulighed for differentierede bud på tilbudsvarer.
 8. Når dine annoncer har kørt et stykke tid, bør du overveje at brede din Shopping-kampagne ud på flere kampagner. Det kan fx være tilbudskampagne, bedst sælgende el.lign. Husk, du kan prioritere dine kampagner i høj, mellem og lav.

Forslagene er ingen garanti for, hvad der virker for netop din virksomhed. Som hovedregel anbefaler vi derfor, at du baserer dine optimeringer på fakta omkring webshoppens trafik og konverteringer. Med et godt kendskab til AdWords, vil du være i stand til at udføre generelle optimeringsopgaver af din Shopping-kampagne.

Brug for sparring?

Hvis du har brug for hjælp til opsætning eller optimering af dine kampagner, er Novicells konsulenter klar til at hjælpe dig, så du får mest muligt ud af dine Google Shopping-kampagner fremover. Kontakt Novicell.

Googleshopping