Go to content

8 SEO tips ved launch af nyt website

Er du klar til at gå i luften med dit nye site? Så får du her 8 SEO tips med på vejen til at performe bedre med dit nye website.

Published august 31, 2017

Går du med tanker om at re-designe din website? Har du allerede gjort det, eller er dit site helt nyt? Så får du her 8 SEO tips med på vejen til at performe bedre med din nye site. 

1. Crawl dit site og forstå det

Inden du skal i gang med at flytte alt det brugbare fra dit gamle site over til det nye, kan det være en god idé at crawle dit site igennem. Du kan bruge programmer som for eksempel Xenu, som er gratis, eller Screaming Frog, der understøtter op til 500 URLs gratis. Her vil du ofte falde over sider, som du måske har glemt eksisterede, eller måske bliver du opmærksom på noget helt andet, som er vigtigt i forhold til dit nye site. Kort fortalt kommer du til at forstå dit site bedre.

Efter du har crawlet dit gamle site, kan du crawle det nye og sammenligne strukturen på de to sites. Også her kan der være værdifuld information at hente. 

2. Lav en 301-redirect-plan

Det absolut vigtigste tip af alle er at lave en 301-redirect-plan. Har du ikke styr på dette, kan det få fatale konsekvenser, og du må ofte starte helt ”forfra” i dit SEO arbejde.

Et lille fald i organisk trafik er ganske normalt ved et redesign, men din normale trafik kommer relativt hurtigt tilbage, hvis du har redirects i orden. Som regel tager det 1-2 måneder før dit nye site har forbedret SEO-performance.

Hvis vi skal prøve at se det med Googles øjne, kan vi spørge: Hvordan ville du behandle et nyt site? Det nye site har sikkert både:

  • En anderledes struktur
  • Nye URLs
  • Nyt design

De sider, Google har indekseret på dit gamle site, er ikke længere tilgængelige, eller også har de fået nyt indhold. Hvis du ikke foretager dig noget, forsvinder værdien fra disse sider, da de nye URLs i bund og grund er helt nye sider for Google, som hvis du var startet forfra.

Derfor er det enormt vigtigt at have en strategi for redirects, så du guider brugeren det rigtige sted hen - og vigtigst af alt; bibeholder den værdi, du har opbygget på det gamle site.

Få derfor udarbejdet en såkaldt 301-redirect-plan. En måde at gøre det på kunne være:

  • Liste af URLs
    Lav to kolonner med alle dine URLs – én med de nye og én med de gamle. Brug eventuelt Xenu, Screaming Frog eller udtræk fra databasen. Placer de to kolonner ved siden af hinanden i et Excel-dokument og sammenlign.

  • Opsætning af 301-redirects
    Lav 301-redirects til dine matchende URLs. Dette er i de fleste tilfælde meget ligetil, men det kan også nogle gange tage lidt ekstra tid. Brug eventuelt filteret i Excel til at sortere og gøre arbejdet nemmere.

Note: Er der URLs fra det gamle site, der ikke findes på det nye, skal disse stadig redirectes. Redirect til nærmeste kategori/produkt, eller i sidste ende til forsiden, for at videreføre al værdi og undgå for mange 404-fejl. Redirecter du ikke alle dine sider, mister du højst sandsynligt et glas SEO-juice.

 

 

Jeg oplever ofte, at man ikke er grundig nok i forhold til dette. Planen kan godt tage tid at lave, hvorfor de fleste måske ikke synes, den er det værd, men tro mig – det er den.

3: Søgeords-kort for SEO

Inden du uden videre tager de eksisterende URLs fra det gamle site og implementerer dem på det nye, bør du tænke over, om dine URLs kunne blive bedre (hint: Det kan de helt sikkert!). De nuværende er måske for lange, indeholder specifikke karakterer, eller også indgår stærke søgeord ikke.

1.000.000 søgeresultater viser, at korte URLs performer bedre end lange. (kilde: http://backlinko.com/search-engine-ranking) 

Ved at lave en såkaldt søgeordsanalyse af dit site før launch, har du en unik mulighed for at være på forkant med forestående SEO- og online annoncerings-opgaver. Lav derfor en analyse af dit indhold og find søgeord, der matcher det. Disse søgeord skal gerne indgå i din nye URL. Du kan eventuelt bruge Googles eget værktøj til analysen.

Anvend korte bruger- og SEO-venlige URLs med søgeord for at opnå den bedste performance. 

For at se det lidt mere i praksis kan jeg anbefale at se Rand Fishkin Whiteboard Friday, hvor han forklarer vigtigheden af netop dette. 

4. Eksisterende indhold og on-page

I dette step er det vigtigt, at du får dit on-page SEO-indhold med over på dit nye site (så længe det selvfølgelig er godt). Du har måske allerede gode tekster, titler/beskrivelser samt interne links liggende på dit gamle site. Men har du ikke noget indhold - eller er det bare ikke godt nok - så kan det være en idé at arbejde med det i - henholdsvis dit søgeords-kort og din 301-redirect-plan. Dette kan du gøre ved at tilføje nye kolonner, så du får et samlet overblik.

Til sidst er det også vigtigt at sørge for, at dine interne links bliver opdateret. Indgår dine søgeord i ankerteksterne og linker de til de nye URLs? Har du ikke styr på dette, kan du forberede dig på en håndfuld brudte links, som du skal rette til senere.

Andre on-page SEO-parametre, du bør tjekke:

  • Titler
  • Beskrivelser
  • Godt langt & informerende indhold
  • Tyndt indhold
  • H-tags (overskrifter)
  • Interne links – struktur og ankertekster
  • Billede alt-tekster
  • SEO-venlige URLs 

5. Teknisk SEO tjek

Dit website er klar til launch. Du er klar, hele verden er klar - men stop lige op, inden begejstringen tager overhånd. Gør dig selv den tjeneste at lave en teknisk analyse af dit site, før du går live. Sørg for, at teknikken på dit site spiller 100%, inden du trykker på den store grønne knap.

Crawl dit site for brudte links, 404-fejl, tyndt indhold, duplikerede titler/beskrivelser, canonical tags, store billeder og meget andet. Nogle af disse punkter kan du måske ikke selv stå for, og derfor kan det være en god idé at have en udvikler eller en anden, som forstår basis søgemaskineoptimering og vigtigheden af dette, med i processen.

Her er en liste, jeg altid gennemgår i Screaming Frog:

  • Manglende sidetitel
  • Duplikerede sidetitler
  • Titler over 70 karakterer
  • Titler under 30 karakterer
  • Manglende beskrivelser
  • Duplikerede beskrivelser
  • Beskrivelser over 930 pixels
  • Manglende H1 overskrifter
  • Duplikerede H1 overskrifter
  • Flere H1 overskrifter
  • Canonical tags
  • Tyndt content
  • Brudte interne/eksterne links
  • Billede alt-tekster

Andre ting, jeg også tjekker efter, er:

  • Sitemap
  • Robots.txt
  • Duplikeret content
  • Sider indekseret i Google
  • Page Speed og Load tid
  • URL struktur
  • Noindex på rigtige, forkerte og mulige sider
  • Redirects
  • Mobilvenlig
  • HTTP statuskoder 

6. Website Pagespeed

En af de ting, som jeg også tjekker er Page Speed / Load Tid for sitet. Groft sagt har sites med en god Page Speed score bedre mulighed for at ranke højt i Google.

Der findes en del værktøjer derude til formålet, heriblandt Googles eget. Jeg foretrækker dog GTmetrix, som er noget mere specifikt. Udover GTmetrix kan jeg også anbefale Pingdom, som blandt andet tester load-tiden. Begge giver klare anbefalinger til, hvad der kan optimeres - og så er det jo bare at komme i gang.

Hos Novicell sigter vi altid efter en score på over 85, så vi giver vores kunder den bedste mulighed for at performe online. Her ses for eksempel Danmarks Naturfredsforening i Googles værktøj.

 

7. 404-custom side

I forbindelse med lanceringen af et nyt site opstår der ofte problemer med 404-sider. Man har måske ikke få lavet sin 301-redirect-plan 100%, måske er nogle af de gamle sider, som brugeren finder i søgeresultatet, ophørt med at eksistere eller andet. Uanset hvad er det vigtigt at holde øje med sine 404-fejl, når man har trykket på den grønne knap. Du bør derfor sikre dig, at dit site er tilkoblet og sat rigtigt op i Google Search Console.

En god 404-side vil desuden hurtigt hjælpe brugeren og søgemaskinen tilbage på sporet igen. Siden skal derfor være brugervenlig og have samme design som din hjemmeside. Man laver måske endda en søgeboks på siden, hvor man også har links tilbage til forsiden og andre vigtige sider på ens site. En custom 404-side er altså en nødvendighed. Se fx Airbnb’s her:

8. Analyse af indgående links

Indgående links er vigtige for at opbygge din SEO power og bevare din synlighed. Der er en høj risiko for at tabe disse kraftfulde links, hvis du ændrer din URL struktur. Jeg vil kraftigt anbefale at lave en analyse af dine indgående links for at forstå din linkprofil til fulde. Dette kan eventuelt tilføjes til din 301-redirect-plan.

Ved at kende de sider, linksene henviser til, får du en bedre forståelse af vigtigheden af disse, når du laver analysen. Vær derefter sikker på, at udviklerne forstår, at de sider skal migreres. Endelig skal du udnytte dine 301-redirects. Og dem har du selvfølgelig allerede styr på, da du har lavet en 301-redirect-plan som det allerførste :-)

Bonus tip:

Slutteligt kan det anbefales ikke at arbejde live på sitet, men i stedet i et staging miljø. Og hvad er det så? Jo, et staging miljø er en kopi af dit site, hvor du kan teste ændringer, uden at de træder i kraft på dit live miljø. Miljøet har ofte samme hardware, software og indstillinger – men det kommer an på den hostingaftale, man har. Det er et godt sted at teste ny kode, plugins, temaer eller andre mulige tiltag. I henhold til dette - husk altid et noindex-tag på dine test-sites. For mere information om emnet kan jeg anbefale Chris Lema’s artikel om emnet.

Vil du gerne have flere SEO tips, så kontakt mig gerne: